D vitamini, güneş ışığına tepki olarak cildimizde üretilen ve yağda çözünen bir vitamindir. Bu nedenle “güneş ışığı” vitamini olarak da adlandırılır. Vücudumuz sürekli güneş ışığına maruz kalmadığı için de D vitamini, en çok görülen vitamin eksikliğinde ilk sıralarda yer alıyor. Tüm vitaminler sağlığımız açısından oldukça önemli olsa da D vitamini, kalsiyum ve fosfor emilimini düzenleyerek özellikle kemik ve diş sağlığı açısından oldukça önemlidir. Fakat D vitamininin faydaları sadece bununla sınırlı değil…
D Vitamininin Faydaları
D vitamini, kandaki fosfor seviyelerinin korunmasında ve vücudun kalsiyumu emmesini sağlayarak kemik sağlığı üzerinde önemli bir rol oynamaktadır. Bu nedenle çocuklarda, D vitamini eksikliğinden kaynaklanan kemik hastalıklarının ve özellikle kadınlarda görülen kemik erimesinin önlenmesinde oldukça faydalıdır.
Hastalıklara sebep olan virüs ve bakterilerle savaşarak bağışıklık sisteminin güçlenmesinde yardımcıdır.
Yapılan araştırmalar D vitamininin depresyondan kurtulmada ve ruh halini düzenlemede önemli bir rol oynadığını göstermiştir.
Araştırmalar D vitamininin özellikle kolon, prostat, meme ve yumurtalık kanserinin önlenmesinde ve tedavisinde yardımcı olabileceğini göstermektedir. (1)
D vitamini kas gücünü artırır.
İnsülin seviyesini dengeleyerek diyabet riskini azaltır.
D vitamini yüksek kan basıncını dengeler ve bu nedenle kalp hastalığı riskini azaltır.
Sedef ve egzama gibi hastalıkların tedavisinde yardımcıdır.
Yapılan bir çalışma, kalsiyum ile birlikte alınan D vitamininin iştahı azaltarak kilo vermeye yardımcı olduğunu göstermiştir.
D Vitamini Eksikliği Belirtileri
Kemik ve kas ağrısı
Yorgunluk
Depresyon
Yaraların geç iyileşmesi
Saç dökülmesi
D Vitamini Eksikliği Nedenleri
Güneş koruyucu kullanmak
Koyu renk cilt tonu ( Vücudun güneş ışınlarını emme yeteneğini azaltır)
Hava kirliliği
Kapalı alanlarda fazla zaman geçirmek ve güneş ışığından fazla yararlanmamak
D vitamini içeren besinler tüketmemek
D Vitamini İçeren Besinler
Yumurta sarısı
Somon, sardalya, ton balığı, uskumru, ton balığı gibi yağlı balıklar
Peynir
Mantarlar
Karaciğer
Tereyağı
İstiridye
Süt, ayran, yoğurt, kefir
Balık yağı
Herhangi bir sağlık probleminiz, düzenli olarak kullandığınız bir ilaç varsa, hamilelik ve emzirme döneminde iseniz kullanmadan önce mutlaka doktorunuza danışmanız gerekir. Site bilgilendirme amaçlı hazırlanmış olup, herhangi bir doktor muayenesinin yerini alamaz. Doktor muayenesi ve tedavisi yerine kullanılamaz. Sağlığınızla ilgili durumlarda lütfen uzman bir doktora danışın.
Sağlıklı, mutlu günler…
Kaynakça