marula yağı

Marula yağını hiç duymuş muydunuz? Marula yağıHindistan cevizi yağı, argan yağı yada jojoba yağı kadar bilinen bir yağ değil. Fakat marula yağının saç ve cilde olan faydalarını okuduktan sonra, cilt ve saç bakımı rutininize ekleyeceğinizden eminim. Gelin marula yağı nedir, marula yağının cilde ve saça faydaları nelerdir? Birlikte göz atalım.

Marula Yağı Nedir?

En son güzellik trendi olan Marula yağı, Güney Afrika’da marula ağacından elde edilen bir yağdır. Marula ağacının meyvelerinin çekirdeklerinden yada tohumlarından elde edilen bu yağ Afrika’da yüzyıllardır kullanılmaktadır. Güney Afrika’da koruma altında yetiştirilen marula ağacı, kutsal olarak kabul edilen, doğurganlık ve mutlu evliliğin sembolü olarak tanımlanır.

Afrika’da gıda ve geleneksel tıpta bileşen olarak kullanılan marula yağı çok çeşitli kozmetik ürünlerinde de kullanılmaktadır. Hafif dokusu, yoğun nemlendirme özelliği ve en önemlisi komedojenik olmaması yani gözenekleri tıkamaması ile dikkat çekiyor.

Marula Yağının Cilde Faydaları

marula yağının cilde faydaları

  • Marula yağının kozmetikte tercih edilmesinin en önemli nedenlerinden biri yoğun nemlendirme özelliğidir. Hafif dokusu ile kolay emilir ve ciltte yağlı bir his bırakmaz. Nemi hapsetmek için cildin üst tabakasında ince bir tabaka oluşturur. Yumuşatıcı etkisi ile cildin daha yumuşak ve pürüzsüz olmasını sağlar.
  • Komedojenik değildir. Bu sebeple Hindistan cevizi yağı gibi gözenekleri tıkamaz. Gönül rahatlığı ile kullanabilirsiniz. Aynı zamanda antimikrobiyel özelliği ile sivilcelere karşı etkili olabilir.
  • Nemlendirici özelliği ile çatlaklarda ve cildi beslemede faydalıdır. Özellikle dudaklar için mükemmel bir nemlendiricidir.
  • Cilt bakımında antioksidanların etkisi tartışılmaz. Marula yağında güçlü bir antioksidan olan E vitamini ve C vitamini ile birlikte diğer bir güçlü antioksidan özelliği olan fotokimyasal epikateşin bulunmaktadır. Bu antioksidanlar cildi UV ışınlarına karşı koruma, cilt lekelerine karşı koruma sağlamanın dışında cildin yaşlanma sürecini yavaşlatır. Yaşlanma karşıtı özelliği ile ince çizgilerin azalmasına, kırışıklık oluşumunu engellemeye yardımcı olur.

Marula Yağının Saça Faydaları

marula yağı

  • Hafif dokusu ile saçları yağlandırmadan kökten uca beslemeye yardımcı olur.
  • Nemlendirici özelliği ile özellikle kuru, kıvırcık ve çabuk kırılan saçlar için oldukça faydalıdır. Saçları yumuşatır ve parlaklığını artırır.
  • Antioksidan özelliği ile saçlarınızı onarmaya yardımcı olur ve saç kırıklarını önler.
  • Sağlıklı bir saç derisine sahip olmanızı sağlayarak kepeği önlemede yardımcı olur. Anti-enflamatuar özelliği ile özellikle kaşıntılı saç derisini tedavi etmeye yardımcı olur.

Bunların dışında marula yağı tırnaklarınızı güçlendirmeye de yardımcı olur ve tırnak etlerini yumuşatmada etkilidir. Marula yağını saç derinize direk uygulayabilir yada şampuanınızın içine bir iki damla damlatabilirsiniz. Marula yağının bilinen bir yan etkisi yoktur. Ama siz yine de kullanmadan önce bileğinize az miktarda uygulayarak alerjiniz olup olmadığını test edin.