shea yağının faydaları

Shea yağı, yüksek vitamin ve yağ asidi konsantrasyonu ile cilde pek çok faydaları olan ve  yüzyıllardır kozmetikte kullanılan bir bileşendir. Shea yağı nedir, shea yağının (shea butter) cilde faydaları nelerdir, ne işe yarar? İşte cevaplar…

SHEA YAĞI (SHEA BUTTER) NEDİR?

Shea yağı yada karite yağı, Batı Afrika’da  shea ağaçlarının fındıklarından elde edilen bir yağdır. Normal sıcaklıkta katı haldedir ve fildişi, kirli beyaz renkte  tereyağı kıvamındadır. Bu nedenle İngilizcede tereyağı (butter) anlamına gelen shea butter olarak da bilinir. Alerjiyi tetikleyecek proteinler çok düşük olduğu için tüm cilt tipleri için uygun bir yağdır. Ve en güzeli de shea yağı, argan yağı gibi gözenekleri tıkamayan yağlardan biridir. Bu nedenle gönül rahatlığı ile cilt bakım rutinize ekleyebilirsiniz.

Shea Yağının Cilde Faydaları Nelerdir? 

shea yağı ne işe yarar

  • Shea yağı linoleik, oleik, stearik ve palmitik asit içeriği ile iyi bir nemlendiricidir. Shea yağını cildinize uyguladığınız zaman bu yağ asitleri ciltte hızla emilir, nemlendirir ve pürüzsüzleştirir. Ciltte tamamen emildiği için de yağlı  bir görünüm bırakmaz.
  • Shea yağı yüksek miktarda antioksidan A ve E vitamini içerir. Bu nedenle cilt hücrelerini erken yaşlanmaya karşı korur.
  • Shea yağı içerdiği triterpen ile kolajen üretimini artırmaya yardımcı olur ve  cildin elastikiyetinin artmasını, kırışıklık ve ince çizgilerin görünümünün azalmasını sağlar.
  • Shea butter, nemlendirici ve antioksidan özelliği ile hücrelerin yenilenmesine yardımcı olur. Bu özelliği ile yara izlerinin ve çatlakların görünümünü azaltmada yardımcı olabilir.
  • Antifungal yani mantara karşı etkili özelliği ile mantarın sebep olduğu cilt enfeksiyonlarına karşı etkilidir. Her türlü mantar enfeksiyonunu önleyemese de özellikle saçkırana karşı etkilidir.

shea yağının cilde faydaları

  • Yağ asitleri bakımından zengin olan shea butter, cildin doğal yağ dengesini sağlamaya yardımcı olur.
  • Shea butter, anti-enflmatuar özelliği ile cildi yatıştırmaya ve kaşıntıyı gidermeye yardımcı  olur. Sedef ve egzama gibi iltihaplı cilt hastalıklarında faydalı olabilir.
  • Yapılan araştırmalar shea yağının özellikle güneş yanığı gibi yüzeysel cilt yanıklarında faydalı olabileceğini göstermektedir.
  • Shea yağı topuk çatlaklarını gidermede faydalıdır. Aynı zamanda kuruyan ve çatlayan dudaklar için mükemmel bir nemlendiricidir. (Shea yağı ile tanıştığım günden beri ekstra bir dudak nemlendiricisi almaya ihtiyaç duymadığımı da belirtmek isterim.)

Shea Yağı Ne İşe Yarar?

Shea yağının cilt dışında da faydalı olduğu kullanım alanları bulunmaktadır. Bunlar;

  • Shea yağı cilt sağlığı olduğu kadar saç sağlığı açısından da faydalıdır. Saçların kırılmasını önlemeye yardımcı olur ve aynı zamanda kepeklerin azalmasına yardımcı olabilir.
  • Arı sokması ve böcek ısırıklarının neden olabileceği şişliği azaltmaya yardımcı olabilir.
  • Shea yağı, iltihaplanmayı azaltarak eklem ağrılarına yardımcı olur. Aynı durum kas ağrıları içinde geçerli olabilir.
  • Shea yağı burun tıkanıklığını gidermede yardımcı olabilir.
  • Shea yağı fazladan güneşten koruma sağlar. Bunun için kullandığınız güneş kreminin içine bir miktar shea yağı katabilirsiniz. Tahmini olarak 3-4 SPF içerir.

Shea Yağı Nasıl Kullanılır?

Öncelikle shea yağının faydalarından yararlanabilmek için organik shea yağı kullanılması gerekir. Shea yağını doğrudan cildinize uygulayabilir yada maske olarak kullanabilirsiniz. Shea yağını cildinize uygulamak için en iyi zaman, yatmadan önce uygulamaktır.

Saç bakımı rutininize katmak için ise shea yağını doğrudan saçınıza uygulayabilirsiniz. Az miktarda shea yağını saçlarınıza uygulayarak kendi durulanmayan kreminizi de yapabilirsiniz.